Saturday, 15 December 2018

20181215 JIKA SINGAPURA PUN BOLEH DIJUAL, INIKAN PULA PULAU KUKUP?

JIKA  SINGAPURA  PUN  BOLEH  DIJUAL, INIKAN  PULA  PULAU  KUKUP?

Tamrin Tun Ghafar

Sabtu - 15/12/18
( 1 -  38 )

1.   Sejarah  Kesultanan Johor berubah apabila Sultan Mahmood mati ditikam oleh Megat Seri Rama, Laksamana Bentan.

2.  Peristiwa itu berlaku ekoran kezaliman Sultan membunuh Dang Anum , isteri Megat Seri Rama yang sedang hamil.

3.  Makam 'Sultan Mahmood
Mangkat Di Julang' itu kini terletak di atas sebuah bukit di bandar Kota Tinggi, Johor.

4.  Oleh kerana beliau tidak mempunyai waris atau zuriat , orang kampung di situ telah memilih seorang dari mereka yang kebetulan berdarah Bugis bergelar Temenggong sebagai ketua mereka yang baru dan akhirnya telah menggunakan gelaran Raja.

5.  Inilah tipu helah pertama sehingga rakyat biasa yang pernah memegang jawatan Temenggong dipilih sebagai Raja atau Sultan sehinggalah ke hari ini.

7.   Dalam tahun 1819 Sultan Hussein Mua’zzam Shah dianggat sebagai Sultan Johor yang baru.

8.   Bagi mendapatkan sokongan dan pengiktirafan British, Raja Hussein telah menjual Pulau Singapura kepunyaan Johor itu kepada mereka.

9.  Peristiwa hitam ini tercatit
dalam sejarah Johor dan Negara.

10.  Jika ada mana - mana pihak yang menganjurkan  rakyat atau 'Bangsa' Johor mengkaji sejarah Johor, maka peristiwa ini tidak boleh diketepikan.

11.  Pesanan akhir Megat Seri Rama ' RAJA  ADIL  RAJA  DI SEMBAH , RAJA ZALIM  RAJA  DISANGGAH' harus dijadikan pengajaran.

12.  Tindakan - tindakan liar dan buas  Sultan Mahmmod Iskandar , bapa kepada Sultan Johor sekarang dengan mencedera, menzalimi malah membunuh rakyat 
sesuka hati itulah yang  menyebabkan Tun Dr. Mahathir bertindak.

13.  Kini Sultan Johor , anaknya dan beberapa Sultan yang lain cuba menutup pekong yang mereka lakukan dengan alasan Kerajaan PH hari ini akan menghapuskan Institusi Raja.

14.  Menegur dan menasihatkan supaya  Raja - Raja menghormati pemimpin dan rakyat dan  menghormati Perlembagaan dan Undang - Undang dan Agama Islam tidak bermakna Kerajaan hendak menghapuskan Institusi Raja.

15.  Jika sekiranya Raja - Raja menggangap diri mereka  'perfect' atau 'maksum' yang tak boleh di nasihat dan ditegur, maka inilah bermulanya kehancuran Instutusi Raja itu sendiri.

16.  Sekali lagi saya anjurkan agar Majlis Raja - Raja yang bersidang setiap tahun membincangankan peranan dan tanggungjawab dan tingkah laku mereka sendiri.

17.  Rakyat hari ini sedang memerahati segala tingkah laku Raja DAN keluarga mereka.

18.  Penolakan rakyat kepada UMNO / BN terutamanya diJohor baru - baru ini adalah lampu isyarat kepada Sultan dan anaknya itu.

19.  Jika itu pun mereka tak faham atau buat - buat tak faham maka ini membawa makna rakyat atau bangsa Johor mempunyai Sultan dan bakal Sultan yang tak berapa cerdik atau ALLAH SWT telah menutup mata dan hati mereka.

20.  Baru - baru ini negara dikejutkan dengan pemindahan Taman Negara Pulau Kukup dari Hak Milik Kerajaan ke Tanah Kesultanan atau Sultanate Land.

21.  Mengikut undang - undang seperti yang dinyatakan oleh Tan Sri Muhyiddin,  bekas Menteri Besar yang bertanggungjawab mewartakan Pulau itu, apabila Hak Milik bertukar tangan maka Sultan boleh berbuat apa sahaja aktiviti dan mengenakan berbagai syarat atau akhirnya boleh menjual Pulau tersebut kepada pelabur Singapura atau China seperti yang pernah dilakukan oleh keturunan beliau apabila menjual Pulau Singapura, hak asal Johor kepada British dahulu. Lihat saja kepada projek raksasa Forest City, berapa ramai anak tempatan yang mampu membelinya.

22.  Mengikut Enakmen status Pulau Kukup sebagai Taman Negara gugur apabila ia diwartakan sebagai Tanah Kesultanan atau Sultanate Land ; ini bercanggah dengan jaminan Sultan Johor sendiri apabila beliau mengatakan status Pulau itu dikekalkan walaupun berpindah milik.

23.  Begitu juga alasan yang diberi oleh anaknya bahawa tujuan memindahkan Hak Milik Pulau tersebut bagi memelihara dan  melindungi kedaulatan tanah berkenaan.

24.  Jika itulah alasannya,  bukankah baik diserahkan sahaja keseluruhan tanah Johor menjadi Sultanate Land?

25.  Perkara ini telah saya bangkitkan dalam tulisan saya baru - baru ini bertajuk  "ROMPAKAN DI SIANG  HARI , SERAHKAN SAHAJA  SETIAP  INCI TANAH  KEPADA  SULTAN".

26.  Apakah tujuan dan muslihat sebenar Sultan dan anakya MEMAKSA Kerajaan Negeri MEMINDAHKAN Hak Milik dari Negeri kepada mereka?

27.   Ada laporan yang menyatakan
Pulau tersebut kaya dengan emas dan lain hasil maksul bumi.

28.   Dalam perkara Pulau Kukup ini terbukti bukan sahaja Menteri Besar , EXCO , Setiausaha Kerajaan Negeri ,  Pengarah Tanah dan Galian dan Pegawai Undang - Undang takut kepada Sultan dan anaknya malah mereka boleh dianggap BERSEKONGKOL dengan dua orang itu.

29.  Walaupun sudah Pindah Milik dan dibatalkan Warta tersebut namun jika mereka yang diamanahkan rakyat masih sayangkan Negeri dan rakyat Johor, maka Kerajaan Negeri melalui MB dan EXCOnya dan Dewan MASIH  BOLEH MEMBATALKAN kelulusan awal itu.

30.  Yang membuang Kerajaan Negeri UMNO / BN ialah  rakyat, dan yang memberi peluang Osman Sapian sebagai Menteri Besar , barisan EXCO dan ADUN yang lain ialah rakyat Johor juga.

31.  Jangan jadi sepert "Kacang Lupakan Kulit " , "Dah Menyeberang Tongkat Mahu Dibuang".

32.  MB dan EXCO berkhidmat untuk kepentingan negeri dan rakyat BUKAN  nak bertindak apa sahaja kehendak Istana.

33.  Perlu diingatkan sekali lagi kepada Osman Sapian , EXCO dan ADUN dan Pegawai - Pegawai Kerajaan, Sultan BUKAN  Tuhan atau Malaikat atau keturunan Dewa - Dewa dan Jin yang kita perlu takuti.

34.  Sultan dan anaknya juga TERTAKLUK kepada Perlembagaan dan Undang - Undang.

35.  Jika sekiranya tidak ada tindakan membatalkan kelulusan tersebut dalam masa terdekat ini maka adalah lebih baik GANTIKAN SAHAJA beliau kepada sesiapa yang benar - benar berjiwa rakyat - atau rakyat  buangkan sahaja Kerajaan Negeri ini yang sudah seperti kacang lupakan kulit.

36.  Jika Sultan berjiwa besar dan mengamalkan sikap Mahmudiah dan sayangkan Negeri dan 'Bangsa' Johor PULANGKAN saja Pulau Kukup itu kepada Kerajaan Negeri TANPA  MEMINTA sebarang pampasan dan gantian dengan tanah yang lain.

37.  Harta kekayaan Sultan Johor dan keluarganya yang dianugerah ALLAH SWT jika dikumpulkan ia mungkin lebih tinggi dari Bukit Layang - Layang.

38.   Semoga pandangan saya ini dapat berkongsi bersama oleh Sultan, MB, EXCO dan lain - lain.

Terima Kasih.

1 comment:

  1. Reading Tamrin Ghafar's specific diatribes upon the unconstitutional, undemocratic, illegal, criminal and meritless & asinine in his blog posts warrants the recollection of the main reasons that I and the majority of the Malaysian electoral voters had voted for the Pakatan Harapan coalition which includes democracy and meritocracy amongst others stated in its Manifesto. The only disclaimer here is that I'm a PPBM/Bersatu member. As a reflection to the majority of my fellow citizen-voters, we had voted for DEMOCRACY & MERITOCRACY. Not for the undemocratic & meritless asinine!

    https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2018/03/09/manifesto-ph-janji-10-perkara-beban-rakyat-ringan-dalam-100-hari/

    http://tamrintunghafar.blogspot.com

    ReplyDelete

SULTAN BUKAN TUHAN

SULTAN  BUKAN  TUHAN Tamrin Tun Ghafar Isnin 05/03/18 (1-36) 1. “Jika you batalkan juga  pindaan ini , saya akan tentang you habis-habisan. ...