Tuesday, 12 January 2021

APA PERLUNYA DARURAT?

APA  PERLUNYA DARURAT?

Tamrin Tun Ghafar

Selasa - 12/1/21
( 1 - 25 )


1.   Mungkin  tindakan mengisytiharkan DARURAT atau EMERGENCY  yang diumumkan  YDP Agong  SETELAH mendapat nasihat Perdana Menteri dan SETELAH   berbincang  dan   mendapat persetujuan Raja - Raja Melayu adalah khusus   untuk tujuan menangani penuluaran  COVID 19.

2.   Tidak lama dahulu Agong dengan persetujuan Raja - Raja Melayu telah MENOLAK  cadangan Kerajaan Muhyiddin untuk mengisytiharkan darurat.

3.  Jika alasan Proklamasi  Darurat yang diberi semata - mata  kerana ingin menangani  masalah  penularan COVID 19 maka rata - rata berpendapat ia adalah  amat PELIK dan  AJAIB.

4.  Rakyat tidak mempertikaikan kuasa  Agong di bawah Perkara 150 Perlembagaan Malaysia untuk menangani COVID 19, cuma apa perlunya darurat tersebut?

5.  Atas nasihat Perdana Menteri, Agong boleh isytihar Pembubaran Parlimen dan Pilihanraya Umum boleh diadakan; begitu juga selepas ROMPAKAN KUASA Muhyiddin PERNAH TANGGUHKAN  Sidang Parlimen dari bulan Mac ke Mei 2020.

6.  Apabila Sidang Parlimen Dibuka Rasmi pada bulan Mei oleh Agong yang sama, Wakil Rakyat TIDAK dibenarkan berucap - isu COVID 19 dijadikan alasan yang ramai berpendapat alasan BODOH.

7. Jadi apa perlunya darurat?

8.  Apabila TIDAK ada Rampasan Kuasa Tentera dan rakyat pula  masih bebas  menjalankan tugasan harian, malah pada petang semalam pula  Muhyiddin sudah pun mengumumkan langkah - langkah tertentu bagi menangani COVID 19, perlaksanaan darurat ini tentu saja menimbulkan tanda tanya.

9.  RAMPASAN  KUASA   SEBENAR  ialah yang telah dilakukan Muhyiddin dan rakan - rakannya pada bulan Februari 2020.

10.  TIADA  siapa  yang  mempunyai otak waras yang mahu menggagalkan segala usaha menangangi COVID 19 dan  ekonomi.

11.  Sebenarnya dengan Perisytiharan Darurat ini ia bukan sahaja MEMBUKTIKAN  KEGAGALAN  Kerajaan Pakatan Nasional atau PN pimpinan Muhyiddin mengatasi isu COVID  dan masalah rakyat, malah ia dilihat lebih kepada MENYELAMATKAN  diri beliau daripada dijatuhkan.

12.  Dengan Perisytiharan ini Kerajaan BEBAS   MELAKUKAN  APA SAHAJA termasuk amalan salaguna kuasa yang boleh membawa kepada perbuatan rasuah.

13.  Oleh kerana  2 orang Wakil Rakyat sudah tiada maka Kini Muhyiddin hanya mempunyai 110 sokongan dari jumlah 220 atau hanya 50% Wakil - Wakil Rakyat dalam Parlimen.

14.  Walaupun sudah diisytiharkan  Darurat di mana Parlimen digantung  namun ia TIDAK  BERERTI  Ahli - Ahli Parlimen yang lain khasnya UMNO tidak boleh meneruskan rancangan MENARIK  SOKONGAN terhadap Kerajaan PN.

15.  Dalam  situasi begini di mana nyawa Muhyiddin tak ubah seperti :

     'Nyawa - Nyawa
      Ikan'

atau buah durian yang pasti gugur apabila ditiup angin, Muhyiddin  AKAN  GUNAKAN   DAN  BUAT  APA  SAHAJA bagi mengekalkan jawatan yang diambil melalui  RAMPASAN  KUASA yang telah dilakukannya.

16.  Mungkin  hari ini Muhyiddin dan rakan - rakan  boleh berpesta  kerana telah  berjaya meyakinkan  Agong namun TIDAK  MUSTAHIL  mulai malam ini beliau akan diburu MIMPI  NGERI!!

17.  TERSERAHLAH kepada Wakil - Wakil Rakyat atau MP  UMNO  khususnya  sama ada  mahu terus BERDOSA   menyokong  Kerajaan RAMPASAN  KUASA  ini atau sebaliknya.

18.  Mungkin  hari ini  Saudara juga boleh turut sama berpesta dan bergembira dengan beliau  tapi  jangan lupa HANYA  ALLAH  SWT  Sahaja  yang PASTI  menarik balik nyawa yang dipinjamkan kepada kita dan selepas itu kita akan berhadapan dengan Malaikat di alam Kubur dan seterusnya dibangkirkan semula di Akhirat kelak.

19.  Sudah 2 orang rakan Saudara di dalam Parlimen yang telah pergi.

20.  Kita Bila Pulak ?

21.  ‘TEPUK  DADA 
        TANYA  SELERA'

22.  Rakyat  SEKALI  LAGI DIPERDAYAKAN oleh Muhyiddin dan rakan - rakannya yang MABUK  KUASA -  untuk  apa ;  jawapannya ada pada mereka dan terserahlah pula kepada kita mengagaknya.

23.  Untuk rakyat Perintah Kawalan Perjalanan ( PKP )  dilaksanakan 2 minggu tapi untuk  SELAMATKAN diri Perintah Darurat dengan Penggantungan Parlimen selama 8 bulan.

24.   Diharap Agong  akan MENILAI  DENGAN  TELITI prestasi Kerajaan Perikatan Nasional  sejak RAMPASAN  KUASA  dilakukan mereka setahun yang lepas.

25.  Saya percaya cakap - cakap atau kiasan kononnya Muhyiddin telah 'MEMBELI'   Agong dengan  beberapa projek raksasa  yang memberi keuntungan  lumayan  HANYALAH  FITNAH  semata - mata.

Wassalam
Terima Kasih.

1 comment:

 1. Do you need personal loan?
  Loan for your home improvements,
  Mortgage loan,
  Debt consolidation loan,
  Commercial loan,
  Education loan,
  Car loan,
  Loan for assets.
  financialserviceoffer876@gmail.com Whatsapp +918929509036

  ReplyDelete

SULTAN BUKAN TUHAN

SULTAN  BUKAN  TUHAN Tamrin Tun Ghafar Isnin 05/03/18 (1-36) 1. “Jika you batalkan juga  pindaan ini , saya akan tentang you habis-habisan. ...