Saturday, 29 May 2021

SAMPAI BILA AGONG NAK MELINDUNGI 'KERAJAAN GAGAL'?

SAMPAI  BILA  AGONG  NAK  MELINDUNGI
'KERAJAAN  GAGAL'?

Tamrin Tun Ghafar

Selasa - 25/05/21
( 1 -  25 )


1.   Bagaikan  TALIAN  HAYAT  TERAKHIR ;  di zaman dulu kanak - kanak akan  bersembunyi  di celah ketiak ibu jika  ketakutan , atau  bermanja  bagi memujuk  si ibu bagi tujuan mendapatkan  sesuatu.

2.  Dulu lain sekarang  lain, keadaan sudah jauh berubah;  si ibu kini  celik dan cerdik, beliau akan tunaikan segala apa yang boleh ( atau tidak boleh ) ASALKAN  ADA  HASIL  ATAU  UPAH  YANG  LUMAYAN.

3.   Dalam bahasa yang mudah difahami :

   YOU SCRATCH ME
   I SCRATCH  YOU

             atau

    ANDA GARU SAYA 
    SAYA  GARU ANDA

4.  Kebelakangan ini  rakyat, tanpa merasa  segan dan takut  mula  bertanya  apakah 

        SCHEME
        OF  THING

istilah yang digunapakai Mahiaddin Md. Yasin bagi  mendapatkan  sokongan  Ahli - Ahli Parlimen khususnya UMNO  yang pada ramai  merupakan 'RASUAH  POLITIK'  juga  MERANGKUMI  Agong; ini PERLU  dilakukan bagi  memenuhi NAFSU  dan CITA - CITA  beliau  yang  dipendamkan  selama ini.

5.  Rakyat  PELIK  dan HAIRAN  mengapa  sehingga hari ini walaupun laporan rasmi telah dibuat hampir setahun yang lepas, SPRM  masih  TIDAK  BERTINDAK.

6.  Jelas  di dalam perkara ini Azam Baki dan  SPRM  PILIH  BULU - hanya bertindak terhadap mereka yang tidak berkuasa dan  kaku seperti burung kasawari  MENYEMBUNYIKAN  kepala di dalam pasir APABILA ia melibatkan mereka yang berjawatan dan berkuasa:

     HARAPKAN PEGAR
     PEGAR MAKAN
     PADI

7.  Sejak  perlantikan  beliau oleh Agong pada 1hb Mac 2020 ekoran RAMPASAN  KUASA  yang  telah dirancang  begitu rapi bersama Hamzah dan SEMBURIT belum ada sebarang DASAR  EKONOMI  yang  boleh meyakinkan  rakyat.

8.  Pada awal COVID apa  yang dipersembahkan melalui  'PERUTUSAN  KHAS'  ialah bantuan kepada  Makcik Kiah yang kini masih dalam kesusahan hidup -  kalau dulu nama Makcik Kiah dijadikan icon atau simbol kini nama Makcik Kiah pun sudah ghaib entah ke mana.

9.  BAPA  PERUTUSAN  KHAS  - itulah  gelaran yang diberi kepada Abah Cow atau Bapa Lembu  kini,  ini kerana SEJAK  menubuhkan KERAJAAN  PINTU  BELAKANG  setahun dua bulan yang lepas, sudah 43 kali beliau menyampaikan mesej melalui  'PERUTUSAN KHAS' , satu tindakan PELIK  DAN AJAIB  yang  TIDAK  PERNAH  dilakukan oleh mana - mana pemimpin negara; mengapa ?  

10.  Jika berhadapan  dengan wartawan tempatan pun beliau tak berani, inikan pula jika hendak ditemuramah oleh wartawan antarabangsa ; apatah lagi beliau  pasti kecut  menyahut cabaran  saya BERDEBAT  dengan  Tun Dr. Mahathir , orang yang beliau TIKAM DARI  BELAKANG.

11.  Rata - rata  rakyat  sudah  BOSAN, MUAK , BENCI  DAN  MELUAT  dengan Kerajaan  PN  pimpinan Mahiaddin ini sehingga ada yang melekatkan gambar beliau di tin OTAK UDANG , dan  terdapat juga kain - kain rentang dengan mesej 'KERAJAAN  GAGAL'  dipasang di merata tempat - ini semua dilakukan bagi menzahirkan  kebencian rakyat terhadap beliau.

12.  Kebanyakan  tindakan beliau hanya  berupa sementara atau ad hoc malah bercelaru ;  bukan memberi  keselesaan tapi  membebankan rakyat , ia tak ubah seperti :

     BAGAI  TIKUS
     MEMBAIKI  LABU

cuba membetul atau membaiki keadaan tapi  TIADA ILMU  PENGETAHUAN  DAN  KECEKAPAN.

13.  Kenyataan Menteri Kewangan  HUTANG  DAN  KERUGIAN  NEGARA  atau  NATIONAL  DEBT  AND  LIABILITY  sudah  mencapai  89.2 peratus dari Keluaran Dalam Negara Kasar ( KDNK )  mengejutkan, ia diikuti kenyataan Mahiaddin sendiri bahawa Kerajaan sudah  TIDAK  CUKUP wang, justeru  mengutarakan  potongan gaji  oleh Kakitangan Kerajaan; reaksi  Kakitangan Awam ialah :

      POTONG  GAJI
      MENTERI
      BUKAN  POTONG
      GAJI  KERANI

14.  Kini oleh kerana DARURAT, dan  Parlimen pula DIGANTUNG Kerajaan  memperkenalkan  2 undang - undang :

    i.  Akta Berita Palsu  -  sesiapa boleh dihukum penjara atau  denda yang tinggi jika mengaitkan  penggantungan Parlimen dengan politik

ii.  Segala wang negara dan negeri BOLEH  digunakan  oleh Kerajaan Pusat dan Negeri

Yang terbaru   Kerajaan gunakan RM6 Billion KUMPULAN  WANG  AMANAH  NEGARA  atau KWAN  yang diwujudkan oleh Tun Mahathir  bagi satu tujuan iaitu menggunakan nya  sebagai :

  SEDIAKAN  PAYUNG
  SEBELUM  HUJAN

15.  Selain dari MENGGUNAKAN  wang  negara, banyak aset negara telah dijual.

16.  Oleh kerana sudah ada ura - ura menjual Komplek Lapangan Terbang  Subang kepada Desmond Lim  dan  TIDAK  MUSTAHIL pula akan berakhir ditangan  Syarikat  dari China, kan baik Kerajaan PN juga  jual sahaja Bangunan Parlimen yang tidak digunakan lagi.

17.  Kajian Trasperancy Antarabangsa atau TI , satu Badan  dibawah Pertubuhan Bangsa - Bangsa Bersatu atau UN kini meletakan  Malaysia menduduki  tempat tertinggi  INDEK  RASUAH,  Malaysia sudah pun  mengatasi Indonesia , Vietnam , Negara - Negara Benua Afrika  dan Negara - Negara  Amerika Latin dari segi Rasuah.

18.  Ini  membuktikan SPRM  TIDAK  BERTINDAK  BEBAS  seperti  di zaman Harun Hashim dahulu dan pada masa yang sama ia membuktikan KERAJAAN  PN GAGAL.

19.   Rakyat  HAIRAN  jika mereka  boleh nampak  KEGAGALAN   Pentadbiran Mahiaddin sepatutnya Agong lebih mengetahuinya namun  AGONG  YANG  MELANTIK  BELIAU  HANYA  BERDIAM  DIRI tanpa   bertindak tegas.

20.   Apakah beliau  MEMILIH  MENDENGAR  NASIHAT  DAN  CERITA  Mahiaddin yang TIDAK  ADA sokongan majoriti Parlimen  atau mendengar juga rintihan majoriti 32 juta rakyat?

21.  Jika mendengar  rintihan rakyat MENGAPA  sehingga kini Agong  masih BELUM  MEMBERI  masa dan tarikh rombongan TAMATKAN  DARURAT  pimpinan Tun Dr. Mahathir  berjumpa beliau?

22.  Didoakan agar Agong dihindari sifat - sifat  Mazmumah tapi  Mahmudah.

23. Perlu di ingati

a.  SUMPAH  JAWATAN

   JADUAL  KEEMPAT
      ( Perkara 37 )
       BAHAGIAN 1

.......Agong menjalankan pemerintahan dengan  ADIL  dan MENGIKUT  Perlembagaan dan Undang - Undang

Firman ALLAH  SWT dalam

SURAH  SAD
AYAT 26
Mukasurat 454 

antara lain berbunyi :

'BERI LAH  
 KEPUTUSAN 
 DENGAN  ADIL'

Tiada siapa mempertikaikan KUASA  AGONG melantik seorang sebagai Perdana Menteri namun

PERKARA  43 (2) (a) PERLEMBAGAAN  menyebut :

......yang pada hematnya MUNGKIN MENDAPAT  KEPERCAYAAN 
M A J O R I T I   Ahli Dewan Rakyat.

persoalan yang timbul , jika Sultan Azlan Shah ( Alfatehah )  HANYA  melantik seorang MB Perak yang baru SELEPAS  memanggil SETIAP  Ahli Dewan Negeri menyatakan  pendirian dan menurunkan tanda tangan masing - masing tanda menyokong maka mengapa Agong HANYA  mendengar persetujuan  Ketua  Ketua Parti sahaja  TANPA  MENDAPAT  PERSETUJUAN  SETIAP  Ahli Dewan Rakyat sedangkan ia melibatkan 32 juta rakyat?

b.  JIKA  sudah cukup bilangan  maka apa perlunya beliau MELAKSANAKAN  
'Scheme  of  Thing' , dan sehingga kini masih berusaha 'Membeli' seramai mana  'KATAK'  bagi mencukupkan bilangan?

c.  JIKA  sudah cukup bilangan  maka apa perlunya Parlimen 
DIGANTUNG?, sehingga ada cadangan Wakil Rakyat BERSIDANG  di kantin sekolah atau di mana - mana Shopping Complex ataupun - mana Kedai Judi.

d.  PERKARA  43 (4) 
PERLEMBAGAAN
menyebut :

Jika TIDAK LAGI MENDAPAT  KEPERCAYAAN  
M A J O R I T I  Ahli Dewan Rakyat , maka Perdana Menteri  HENDAKLAH  MELETAK  JAWATAN.

apakah atas sebab ini  Parlimen DI GANTUNG ?

24.  Rakyat menunggu dan melihat  dengan penuh kesabaran sama ada Agong dan Raja - Raja Melayu AKAN MEMULIHKAN  Parlimen dan MENASIHATKAN  Mahiaddin menggundukan diri SERTA-MERTA MENGIKUT  Perlembagaan diatas 2 sebab

i.  Menghormati Perlembagaan seperti PERKARA  43 (4)

ii.  diatas KEGAGALAN  beliau  mempin negara dengan baik

25.  JANGAN  SEBAB NILA  SETITIK  ROSAK  SUSU  SEBELANGA.

Wassalam
Terima Kasih.

3 comments:

 1. Halo semuanya, nama saya Indrias Priastuti seorang wanita dari indonesia, dan saya bekerja dengan negara berkembang biak, dan kami telah mendengar dan juga dari perusahaan pinjaman, saya ingin segera menggunakan media ini untuk seluruh indonesia untuk mencari pinjaman internet Sangat hati-hati - Berhati-hatilah agar tidak jatuh ke tangan scammers dan penipu, ada banyak kreditur kredit palsu di sini di internet dan beberapa dalam upaya asli dan nyata,

  Saya ingin memberikan kesaksian saya tentang bagaimana ALLAH membimbing saya ke pemberi pinjaman nyata dan dana pinjaman nyata telah mengubah hidup saya dari rumput menjadi Anugerah, setelah saya tertipu oleh beberapa kreditur kredit di internet, saya kehilangan banyak uang untuk biaya pendaftaran . . , Garansi, pajak, dan setelah pembayaran saya masih belum mendapatkan pinjaman saya.

  Setelah berbulan-bulan di internet dan jumlah uang yang dihabiskan tanpa mendapatkan pinjaman dari perusahaan mereka, maka saya menjadi sangat putus asa untuk mendapatkan pinjaman dari kreditur kredit asli online yang tidak akan menambah rasa sakit saya jadi saya memutuskan untuk menghubungi teman saya yang baru saja mendapatkannya. Pinjaman online, kami meresmikan kami tentang masalah ini dan dia menceritakan kisah seorang wanita bernama Mrs ELINA JOHNSON yang merupakan CEO ELINA JOHNSON GLOBAL LOAN.

  Maka saya dan suami mengajukan aplikasi untuk jumlah pinjaman (Rp 1.000.000.000) dengan tingkat bunga rendah 2%, tidak menjaga usia saya, karena saya mengatakan apa yang saya ingin membangun bisnis saya dan pinjaman saya telah disetujui dengan mudah. Tidak ada stres dan semua persiapan dilakukan dengan transfer kredit dan dalam waktu kurang dari sehari setelah sertifikat yang saya setorkan ke bank dan impian saya masuk. Jadi saya ingin saran yang memerlukan panggilan cepat sekarang atau email di elinajohnson22@gmail.com

  Tidak hanya sampai di situ, sang ibu memastikan tim ahlinya membantu Anda dalam berinvestasi sehingga Anda tidak akan pernah bangkrut lagi dalam hidup Anda.

  Dia adalah wanita yang sangat baik dan dia tidak tahu saya melakukan ini. Saya berdoa semoga ALLAH memberkati dia untuk hal-hal baik yang telah dia lakukan dalam hidup saya. Anda juga bisa menghubungi saya di indriaspriastuti2@gmail.com nice day info lebih lanjut..

  ReplyDelete
 2. Halo semuanya, Nama saya Siska wibowo saya tinggal di Surabaya di Indonesia, saya seorang mahasiswa, saya ingin menggunakan kesempatan ini untuk mengingatkan semua pencari pinjaman untuk sangat berhati-hati karena ada banyak perusahaan pinjaman penipuan dan kejahatan di sini di internet , Sampai saya melihat posting Bapak Suryanto tentang Nyonya Esther Patrick dan saya menghubunginya melalui email: (estherpatrick83@gmail.com)

  Beberapa bulan yang lalu, saya putus asa untuk membantu biaya sekolah dan proyek saya tetapi tidak ada yang membantu dan ayah saya hanya dapat memperbaiki beberapa hal yang bahkan tidak cukup, jadi saya mencari pinjaman online tetapi scammed.

  Saya hampir tidak menyerah sampai saya mencari saran dari teman saya Pak Suryanto memanggil saya pemberi pinjaman yang sangat andal yang meminjamkan dengan pinjaman tanpa jaminan sebesar Rp200.000.000 dalam waktu kurang dari 24 jam tanpa tekanan atau tekanan dengan tingkat bunga rendah 2 %. Saya sangat terkejut ketika saya memeriksa rekening bank saya dan menemukan bahwa nomor saya diterapkan langsung ditransfer ke rekening bank saya tanpa penundaan atau kekecewaan, segera saya menghubungi ibu melalui (estherpatrick83@gmail.com)

  Dan juga saya diberi pilihan apakah saya ingin cek kertas dikirim kepada saya melalui jasa kurir, tetapi saya mengatakan kepada mereka untuk mentransfer uang ke rekening bank saya, karena saya berjanji bahwa saya akan membagikan kabar baik sehingga orang bisa mendapatkan pinjaman mudah tanpa stres atau penundaan.

  Yakin dan yakin bahwa ini asli karena saya memiliki semua bukti pemrosesan pinjaman ini termasuk kartu ID, dokumen perjanjian pinjaman, dan semua dokumen. Saya sangat mempercayai Madam ESTHER PATRICK dengan penghargaan dan kepercayaan perusahaan yang sepenuh hati karena dia benar-benar telah membantu hidup saya membayar proyek saya. Anda sangat beruntung memiliki kesempatan untuk membaca kesaksian ini hari ini. Jadi, jika Anda membutuhkan pinjaman, silakan hubungi Madam melalui email: (estherpatrick83@gmail.com)

  Anda juga dapat menghubungi saya melalui email saya di (siskawibowo71@gmail.com) jika Anda merasa kesulitan atau menginginkan prosedur untuk mendapatkan pinjaman

  Sekarang, yang saya lakukan adalah mencoba untuk memenuhi pembayaran pinjaman bulanan yang saya kirim langsung ke rekening bulanan Nyonya seperti yang diarahkan. Tuhan akan memberkati Nyonya ESTHER PATRICK untuk Segalanya. Saya bersyukur

  ReplyDelete
 3. BAGAIMANA SAYA MENDAPAT PINJAMAN SAYA DARI PERUSAHAAN BESAR INI

  Halo teman-teman sekalian, saya Kuwat Wibawa, saat ini tinggal di Surabaya. Saat ini saya seorang janda dengan tiga anak dan saya terjebak dalam situasi keuangan pada April 2020 dan saya perlu membiayai kembali. bayar tagihan saya dan perbesar bisnis. Saya mencoba mencari pinjaman dari berbagai perusahaan pinjaman baik swasta maupun perusahaan tetapi tidak pernah berhasil, dan sebagian besar bank menolak kredit saya, jangan menjadi mangsa para penjahat di luar sana yang menyebut diri mereka pemberi pinjaman uang, mereka semua scam, yang mereka inginkan hanyalah uang Anda dan Anda tidak akan mendengar kabar dari mereka lagi mereka telah melakukannya kepada saya lebih dari dua kali sebelum saya bertemu dengan Nyonya Helen Wilson. Setelah ditipu sebesar Rp 16 juta oleh para scammer, saya semakin terlilit hutang dan saya menjadi sangat putus asa untuk mendapatkan pinjaman.

  Jadi saya berdiskusi dengan teman saya Asmaul, dia adalah seorang Perawat dan memiliki pengalaman serupa. Dia kemudian memperkenalkan saya kepada Ny. Helen Wilson, pemberi pinjaman di perusahaan tersebut. Teman saya meminta saya untuk melamar dari ibu Helen, saya memberanikan diri dan menghubungi Bu Helen, mengisi formulir aplikasi pinjaman. Semuanya berjalan lancar dan yang paling menarik adalah pinjaman saya ditransfer kepada saya dalam waktu 24 jam jadi saya akan menyarankan Anda untuk menghubungi Ibu Helen jika Anda tertarik untuk mendapatkan pinjaman dan Anda yakin dapat membayar kembali. hubungi dia melalui email ……… (helenwilson719@gmail.com) atau melalui WhatsApp; +1-585-326-2165. Tidak ada pemeriksaan kredit, tidak ada cosigner dengan hanya suku bunga 2% dan rencana pembayaran kembali yang lebih baik dan jadwal jika Anda harus menghubungi perusahaan mana pun dengan referensi untuk mendapatkan pinjaman tanpa agunan kemudian hubungi Ny. Helen Wilson hari ini untuk pinjaman pasti Anda, dijamin 100%.

  Mereka menawarkan semua jenis kategori pinjaman mereka

  Pinjaman jangka pendek (5_10 tahun)
  Pinjaman jangka panjang (20_40)
  Pinjaman berjangka media (10_20)
  Mereka menawarkan pinjaman seperti
  Pinjaman perumahan ............., Pinjaman usaha ........ Pinjaman mobil .......
  Pinjaman pelajar .........., Pinjaman awal .......
  Pinjaman Real Estat ......., Pinjaman Perusahaan ....... dll
  Email .......... helenwilson719@gmail.com
  WA: +1-585-326-2165
  Ketika datang ke krisis keuangan dan pinjaman maka Helen Wilson keuangan adalah tempat untuk pergi tolong katakan padanya saya Tuan Kuwat Wibawa mengarahkan Anda dan Anda juga dapat menghubungi saya melalui email saya (kuwatwibawa1@gmail.com)

  ReplyDelete

SULTAN BUKAN TUHAN

SULTAN  BUKAN  TUHAN Tamrin Tun Ghafar Isnin 05/03/18 (1-36) 1. “Jika you batalkan juga  pindaan ini , saya akan tentang you habis-habisan. ...