Saturday, 10 August 2019

20190106 SILA DUDUK, JANGAN LARI

SILA  DUDUK, JANGAN  LARI

Tamrin Tun Ghafar

Ahad - 06/01/19
( 1  -  18 )

1.  'Sila Duduk,  Jangan Lari', itulah ayat pertama yang dilafadzkan oleh  Sultan Muhammad V, Yang Di Pertuan Agong ketika itu, semasa meresmikan Mesyuarat Pertama Penggal Pertama Sidang Parlimen ke 14 pada 17hb Julai 2018 lalu.

2.  Kata - kata itu adalah ekoran satu insiden sehari sebelum Perasmian Sidang Dewan apabila Ahli - Ahli Parlimen UMNO /BN keluar meninggalkan Dewan.

3.  Walaupun berjenaka namum ia juga memberi erti bahawa Ahli - Ahli Parlimen UMNO / BN harus menerima kekalahan dengan hati yang terbuka TANPA menyimpan dendam.

4.  Ini dilakukan ekoran kekalahan mereka dalam Pilihanraya ke-14  pada hari Rabu 9hb Mei 2018.

5.  Kita faham bagaimana remuknya hati mereka setelah menggunakan segala kuasa dan undang - undang , seluruh jentera kerajaan dan wang ringgit yang mencurah seperti hujan yang tak berhenti - henti , namum perasaan benci rakyat terhadap UMNO /BN tidak boleh dikawal lagi.

6.  Genap  sebulan  selepas upacara perkahwinan Yang Di Pertuan Agong dengan bekas ratu Moscow itu tersiar di media masa bersama gambar - gambar dan klip video yang menunjukkan aksi jijik wanita yang kini sudah bertaraf isteri kepada seorang Sultan, saya telah menulis sebuah artikel bertajuk ' FROM  RUSSIA  WITH  LOVE '.

7.  Baru - baru ini sekali lagi saya menyentuh isu perkahwinan mereka melalui satu tulisan bertajuk ' 'ANTARA  KING  EDWARD VIII dan SULTAN  MUHAMMAD V'.

8.   Pada hari Jumaat lepas saya terima satu panggilan dari Bukit Aman meminta saya menghadirkan diri pada esok hari Isnin 7hb Januari 2019.

9.  Pihak polis ingin mengambil  kenyataan dari saya berkaitan dengan tulisan terbaru  saya itu.

10.  Kebetulan dalam artikel tersebut saya telah mencadangkan Sultan Muhammad V melepaskan jawatan atau turun takhkta sebagai Yang Di Pertuan Agong seperti apa yang pernah dilakukan oleh King Edward VIII apabila beliau berkahwin dengan seorang perempuan Amerika Syarikat, Wallis Simpson  yang pernah punyai suami sebanyak 2 kali.

11.  Berita pengunduran beliau sebagai Yang Di Pertuan Agong yang telah berlegar di sana sini sejak seminggu yang lepas kini sudah menjadi kenyataan.

12.  Kenyataan yang dikeluarkan hari ini Ahad 6hb Januari 2019 merupakan satu lagi bahan sejarah negara , ini kerana sejak Merdeka pada tahun 1957 dan selepas diumumkan sebagai Yang Di Pertuan Agong ke 15 , belum pernah perletakan jawatan dilakukan oleh mana - mana Agong.

13.   Hanya Majlis Raja - Raja sahaja yang tahu sebab sebenar pengunduran Sultan sebagai Yang Di Pertuan Agong.

14.  Selagi rakyat tidak dimaklumkannya selagi itu berbagai teori atau alasan yang berlegar di media sosial dan di warung-warung termasuk di pedalaman.

15.   Ada 2 perkara besar sudah berlaku :

i.  Kesabaran rakyat khasnya pengundi - pengundi Melayu TELAH menghantar UMNO dan BN yang telah berkuasa sejak Merdeka lagi ke tanah perkuburan.

ii.  Tindakan melepaskan jawatan ini adalah pertama kali berlaku.

16.  Semoga Majlis Raja- Raja berhati hati memilih Agong ke 16 supaya pisang tidak berbuah 2 kali.

17.  Jia  sekiranya undang - undang tubuh Negeri Kelantan  tidak membenarkan wanita tersebut dijadikan sebagai
Sultanah, adakah beliau rela mengikuti jejak langkah King Edward VIII?

18.  SEMOGA   EPISOD  INI  DIJADIKAN  PELAJARAN DAN INGATAN  KEPADA  KITA  SEMUA  KHASNYA  KEPADA  RAJA DAN  KELURAGA  MEREKA.

Terima Kasih.

No comments:

Post a Comment

SULTAN BUKAN TUHAN

SULTAN  BUKAN  TUHAN Tamrin Tun Ghafar Isnin 05/03/18 (1-36) 1. “Jika you batalkan juga  pindaan ini , saya akan tentang you habis-habisan. ...